5 tillfällen då du inte ska använda kreditkortet

Jag trodde aldrig jag skulle skriva detta blogginlägg. För ämnet är så obvious. Men efter att ha mött flera personer som säger att ”kreditkort är skit” och att man ”bara får betala massa ränta” så kommer här mitt svar.

Du kan tjäna pengar, bonus, saker, hotellnätter och flygbiljetter med kreditkort – om du använder det på rätt sätt. Men självklart finns det vägar som innebär att du får betala massa pengar. Min topp 5 på saker som du INTE ska göra är…

  1. Köpa aktier med kreditkort

Det kanske mest ogenomtänkta jag sett är förslag på att kan köpa aktier med kreditkort. Har till och med sett ett foruminlägg med en kille som köpte Bitcoin på kredit.  I teorin kan man ju hävda att köpet sker ena månaden och att fakturan betalas nästa – utan ränta. Men grundregeln med investeringar är att enbart förlora pengar som du har råd att förlora. Du har ju inte ens pengarna om du använder en kredit…

  1. Kreditkort som buffert

Det är ganska många kreditkortsbloggar som nämner att kreditkort kan användas som buffert. Har även sett diskussionstråden på Rikatillsammans om denna fråga. Jag ställer mig ytterst skeptisk.

Buffert bör vara pengar som kan användas för helt oväntade kostnader.  Jag förstår tanken, att då kan man använda kreditkortet och sedan betala tillbaka nästa månad. Men med vilka pengar då? Låt oss säga att bilen pajjar ihop totalt och du måste lägga ut 15 000 kronor. Du betalar med kreditkortet – kan du nästa lön betala denna summa? I så fall säger jag bara grattis! För så god ekonomi har jag inte. Därmed skulle jag behöva delbetala – och betala ränta.

  1. Delbetala kreditkortsfakturan…
Läs även...  Få SAS Eurobonuspoäng med Foodora

Jag är fullt medveten om att kreditkortsföretagen lever på den ränta som kortinnehavare betalar när de skjuter upp kreditkortsfakturan. Har inget emot om det skulle hända någon enstaka gång heller. En gång är ingen gång. Men det verkar vara mer en regel än enstaka undantag att månadsfaktura delas upp – och räntekostnad uppstår. Om det händer ofta – då bör du nog fundera över varför situationen uppstår och välja andra ekonomiska vägar. Det blir dyrt!!

  1. Kontantuttag…

Att göra kontantuttag kostar ofta typ 2% men minst 40 kronor. Det är sjukt dyrt om man tänker till. Låt oss säga att jag behöver 500 kronor kontant. Att då betala 40 kronor är närmare 8% i avgift. Det finns dessutom flera enkla vägar för att komma runt detta.

Du kan använda Curve, som gör att du varken betalar kontantuttag eller valutapåslag. Du kan även göra en saldoöverföring (fast jag gillar inte räntekostnaden). Oavsett kommer det bli billigare.

  1. Om du handlar mer än du har råd

Det är självklart men bör ändå vara med på denna lista. Om du inte kan hantera en kredit på ett bra sätt – och köper mer än du har råd med. Då bör du inte ha ett kreditkort. Thats it.