Vad kostar egentligen räntan?

Jag är generellt emot att betala ränta på kreditkort. Det är en kostnad som i de flesta fall kan undvikas. Men visst har det blivit ett par gånger då ränta behövt betalas – inte minst efter kontantuttag. Vad kostar det egentligen och är räntan viktig att jämföra?

Är räntan hög?

På det kreditkort jag har idag är det 17,6 % i ränta. Är det högt eller inte? Allt beror på vad man jämför mot.

Bolån – Jag har bolån hos Swedbank och en rörlig ränta på drygt 5%. Men att jämföra dessa låneformer blir som att ställa äpplen mot ferraribilar. Om jag behöver 1000 kronor är det omöjligt att gå till banken och höja bolånet.

Privatlån – Senast jag gjorde ansökan om privatlån erbjöds jag en ränta på 4 – 5 % över min aktuella bolåneränta. Det skulle alltså vara cirka 10 % idag vilket är rimligt. Flera låneförmedlare har ränta på 4 – 30 % så med sämre kreditvärdighet kan det bli riktigt dyrt.

JA- kreditkort har riktig hög ränta. Det kan jämföras med ett privatlån för en person med svag kreditvärdighet.

Vad kostar det?

Den stora skillnaden är ju hur de olika låneformerna används. Kreditkort förväntas betalas tillbaka inom någon månad. Vi säger att jag låter skjuter upp en betalning på 4000 kronor under en månad. Vad skulle det kosta med mitt nuvarande kort? 59 kronor…

Viktigare att se på avgifter än ränta

Men en räntekostnad på 59 kronor, som jag nästan alltid undviker, är det alltså inte räntan som är min värsta fiende. Det är fasta dumma och idiotiska avgifter. Det finns exempelvis kreditkort som tar 29 kronor i aviavgift – alltid. Det finns även de som tar ut en aviavgift vid de tillfällen som räntekostnad uppstår. Oavsett är det ren idioti. Två sådana avgifter och vi är över min räntekostnad…

Läs även...  Bästa bonuskreditkortet 2024 – Min egen lista

Bonus vs Ränta och avgifter

I grund och botten handlar det om att väga fördelarna mot nackdelarna. I vissa fall kan det vara värt att utnyttja krediten över flera månader och betala några tior för det. Inte minst om jag kan nå någon bonusnivå eller liknande. Men det viktigaste är att undvika de farligt dumma avgifterna!