Karma – Recension och omdöme

Med appen Karma kan du köpa mat som håller på att gå ut från livsmedelsbutiker och restauranger. Ett enkelt sätt att köpa mat för under halva priset. Jag har använt appen från och till under ett halvår – nedan följer min recension av Karma. 

Karma loga

Karmas koncept

Konceptet är enkelt. Du delar din plats med appen (eller skriver in manuellt) och får ett urval av matbutiker, restauranger och kiosker i närheten som är anslutna till tjänsten. När du klickar in på en av dessa ser du vad som för tillfället är till salu (behöver räddas, alltså) och till vilket pris. Oftast finns det gott om rabatterade livsmedelsvaror och maträtter du kan fynda.

Och i praktiken?

I praktiken är Karma mycket enkelt att använda, med en mycket smidig och smärtfri köpprocess. Eftersom du betalar redan i appen behöver du bara gå till butiken, visa upp telefonen och få det som du har beställt.

Plats avgörande

Upplevelsen av appen hänger mycket på var du bor. I större städer och i de centrala delarna av städerna finns det mycket att välja på. Bor du mer avlägset finns risken att urvalet är väldigt skralt – om det över huvud taget finns några anslutna butiker.

Överlag är det absolut en app som rekommenderas. Du har chansen att fynda billig mat, samtidigt som du hjälper till att minska onödigt matsvinn.

Så fungerar Karma

Så här fungerar Karma.

 1. Välj plats. Dela din platsinformation med appen, eller mata in manuellt.
 2. Välj restaurang/butik. Välj något av de matsällen nära dig som är anslutna.
 3. Välj dina varor. Se utbudet som är aktuellt för matstället för tillfället och välj det du önskar.
 4. Har du iOS kan du betala direkt med Apple Pay, annars behöver du bara ha ett kontokort anslutet.
 5. Hämta i butik. När du köper varorna får du ett tidsintervall – inom det behöver du hämta varorna.
Läs även...  Betala kortköpen med aktier eller guld…

karma utbud

På bilden ser du urvalet av nedsatta varor hos en av butikerna.

Fördelar med Karma

 • Snygg och enkel app. Appen är enkel att navigera i, samtidigt som betalningsprocessen är enkel.
 • Värvningsprovision. Vill du värva någon? Genom att använda en speciell länk får den du värvar 30 kronor, och du 20 kronor, om köp genomförs. En av de största konkurrenterna saknar detta. Gå via denna länk och få 30 kr på din första beställning. 
 • Karma är en av de största apparna inom segmentet och kan stoltsera med ett stort antal ansluta butiker och restauranger.

ge karma

Nackdelar

 • Förvisso är det inte särskilt tidskrävande att lägga till ett kontokort, och iOS-användare kan ju använda Apple Pay. Betalningsprocessen hade dock kunnat vara ännu lite smidigare om PayPal eller Swish hade erbjudits som alternativ.
 • Urvalet, som också listas som en fördel, kan vara en nackdel om du bor avlägset. Det kan vara så att andra konkurrerande appar har ett större urval i just ditt område.

 

Praktisk information

 • Betalningsmetoder: Du behöver lägga till ett kontokort i appen, och de accepterar kort från alla större företag så som Mastercard, American Express, VISA och Discover. Har du iPhone kan du enkelt betala med Apple Pay. Andra betalningsmetoder, så som Swish eller Paypal, är inte tillgängligt i dagsläget.
 • Appstorlek: 93,7 MB
 • Operativsystem: iOS och Android

Frågor och Svar om Karma

Om jag inte hinner hämta maten i tid – vad gör jag då?

Det bästa är om du kan få tag på butiken eller restaurangen och ringa dem. Fråga om det är okej om du kommer lite senare för att hämta upp din beställning. Kontaktuppgifter hittar du under respektive restaurang/butik i appen.

Läs även...  Jo, det finns kreditkort utan UC – men inte som du tror…
Kvaliteten på maten var inte alls bra – vad gör jag?

Vänd dig till restaurangen eller i butiken i första hand med dina synpunkter. Kanske kan de erbjuda en kompensation. Om du ändå är missnöjd kan du ta kontakt med Karma genom deras support.

Jag ångrar mig… kan jag få pengarna tillbaka?

Ångerrätten omfattar inte livsmedel och matvaror som ska konsumeras snart. Därför gäller det att vara noggrann med att du verkligen vill ha maten du betalar för.