Därför finns det inte kreditkort utan UC

Samtliga kortutgivare i Sverige tar UC på de personer som ansöker om kort. Det finns därmed inte ett enda kreditkort som kan tecknas utan denna upplysning.

Det finns däremot både kort och krediter som kan tecknas utan UC. För kort gäller detta debet- och bankkort, det vill säga de som inte har någon inbyggd kreditfunktion. För krediter gäller det både kontokrediter och lån hos långivare som använder andra upplysningsföretag.

uscore banner

Går det att teckna kreditkort utan kreditupplysning?

Nej, det går inte att teckna kreditkort utan kreditupplysning. Orsaken är att banker och andra kortutgivare, enligt lag, måste göra en kreditbedömning vid en kreditkortsansökan. Detta för att kunna avgöra personens kreditvärdighet och värdera risken för att återbetalning inte sker.

Alternativ – Kredit & kort utan UC

Det går visserligen inte att teckna kreditkort utan UC – men det går att teckna andra kort och andra krediter utan UC.

I följande kapitel beskrivs alternativen för dig som egentligen vill teckna ett kreditkort men som inte kan detta på grund av dålig kreditvärdighet hos UC.

Kontokredit utan UC – Lösning 1

Att teckna en kontokredit utan UC är ett alternativ för personer som primärt vill nå kreditfunktionen på ett kreditkort.

Passar när? Du vill ha en kredit som kan utnyttjas vid behov och kan återbetalas med valfritt belopp varje månad.

Exempel på krediter utan UC

Nedan visas exempel på företag som erbjuder kredit utan UC. Vissa av dessa är högskostnadskrediter vilket innebär att den effektiva räntan är över 40%.

 • Ferratum
 • Express Kredit
 • Flexkontot
 • Saldo

Teckna kort utan UC – Lösning 2

Är det primärt ett kort som önskas finns flera kort som kan tecknas utan UC. En sak som skiljer dessa mot kreditkorten är att de inte har någon kredit.

Läs även...  Koppla kort - Få bonus automatiskt

Passar när? Ett bank- eller debetkort passar om målet är att nå olika förmåner så som rabatter, försäkringar eller tillgång till flygplatslounger.

Fördelarna

Med debet- och bankkort går det att nå vissa av de förmåner som finns på kreditkort. Om du exempelvis betalar en resa med ditt vanliga bankkort är chansen mycket stor att det ingår en reseförsäkring med avbeställningsskydd.

Nackdelarna

Nackdelen är att färre förmåner nås än på kreditkort. Det ingår inte heller räntefria dagar eller möjlighet att delbetala inköpen.

Exempel på bankkort utan kreditupplysning

Exempel på bankkort som kan tecknas utan kreditupplysning är de som presenteras nedan. Med dessa får personen även tillgång till ett eget bankkonto dit pengar kan överföras från exempelvis en kontokredit.

 • Lunar
 • Revolut
 • Northmill

Utöver dessa går det självklart att ansöka om kort hos storbankerna, exempelvis Handelsbanken och SEB. Men det är betydligt krångligare process än via de debetkort som nämns ovan.

Ansök om ”kreditkort utan UC”

Som förklarats ovan går det inte att teckna kreditkort utan UC. Däremot går det att teckna kontokredit, samt teckna ett kort, utan UC. Genom att ”kombinera” dessa två alternativ går det att nå en lösning så nära kreditkort som möjligt. Nedan presenteras hur det kan se ut i praktiken.

 1. Ansök om debetkort med bankkonto

Första steget är att ansöka om ett debetkort som är kopplat till ett bankkonto. Det kan exempelvis vara ett kort från din ordinarie bank eller en neobank som exempelvis Revolut eller Lunar. Någon UC behöver inte ske eftersom dessa kort inte har någon kredit.

 1. Ansök om kredit utan UC
Läs även...  Vad är skillnaden på bonus och cashback?

Andra steget är att ansöka om en kontokredit utan UC. Efter att ansökan blivit beviljad anges till vilket bankkonto som utbetalning önskas ske vid uttag från krediten. Ange då kontonumret till debet- eller bankkortet (se punkt 1).

 1. Använda kredit

När du vill utnyttja krediten loggar du in på kontokreditens hemsida och anger hur stort belopp som ska betalas ut. Flera erbjuder utbetalning inom 15 minuter medan andra har utbetalningstid på några timmar. Eftersom pengarna överförs till ditt kortkonto kan du sedan genomföra kortköp.

Delvis lösning

Med denna lösning nås en kredit som kan utnyttjas löpande samtidigt som förmåner kan utnyttjas på det kort som används vid betalning. Det är inte ett kreditkort men ett kort med kredit…

Denna lösning blir däremot aldrig lika bra som ett klassiskt kreditkort. Detta bland annat eftersom kontokrediten har hög räntekostnad och ingen räntefri period. Dessutom har debetkort färre förmåner än kreditkort.

Förbättra kreditvärdighet – Lösning 3

Orsaken till att vissa personer vill ansöka om kreditkort utan UC är att deras kreditbetyg är mycket svagt hos Upplysningscentralen. De kan exempelvis ha betalningsanmärkningar, skuld hos Kronofogden eller många andra lån och krediter.

En långsiktig lösning blir därmed att förbättra kreditvärdigheten och därefter ansöka om kreditkort. Med bättre kreditbetyg kan ansökan lättare beviljas och dyrare lånealternativ undvikas.

Passar när? Denna lösning passar enbart dig som har tid att förbättra ditt kreditbetyg innan ansökan sker. Du behöver alltså vänta i upp till ett år eller mer.

Fördelar

Det finns flera fördelar att förbättra det egna kreditbetyget. Det ger bland annat möjlighet att teckna kreditkort samt att lånen både lättare beviljas och kan erbjudas till lägre ränta.

Läs även...  Få 2023 SJ-poäng idag på nyårsafton

Nackdelar

Den stora nackdelen är att det tar lång tid att förbättra kreditvärdigheten. De som idag vill ha ett kreditkort har sällan lust att vänta ett helt år för att göra ansökan…

Exempel – Se och förbättra kreditvärdighet

Via tjänsten ”Kreditkollen” går det att se aktuell UC-score hos Upplysningscentralen. UC-Score är ett sammanlagt betyg på din kreditvärdighet. Via tjänsten går det även att se ekonomisk information som ligger bakom betyget samt tips på hur kreditvärdigheten kan förbättras.

Kreditkort utan UC – Sammanfattning

Det går inte att teckna kreditkort utan UC i Sverige. Detta utifrån att samtliga kortutgivare tar kreditupplysning från UC när en ansökan skickas in. Se alternativa lösningar vid följande rubriker högre upp i artikeln:

 • Kontokredit utan UC – Lösning 1
 • Teckna kort utan UC – Lösning 2
 • Förbättra kreditvärdigheten – Lösning 3