Coop kreditkort – Omdöme av mig

Jag ger Coops kreditkort ett bra omdöme utifrån dess försäkringsutbud. Få säkrare resor, vardag och shopping. Kortet får däremot betydligt sämre omdöme för dess bonusprogram och övriga förmåner.

Läs vad jag tycker om kreditkortet, fördelar och nackdelar samt mina erfarenheter under den tid jag hade detta kreditkort.

Bra försäkringsutbud

Efter att ha granskat samtliga förmåner med Coops kreditkort tycker jag att deras försäkringsutbud är dess styrka. Tycker du om att få lite extra säkerhet i livet kan kortet vara värt att teckna för att nå följande försäkringar:

Reseförsäkring med avbeställningsskydd, olycksfall m.m.

I likhet med andra kreditkort ingår en reseförsäkring. Det som ”sticker ut” med reseförsäkringen är två saker. För det första ingår ”outnyttjade aktiviteter på resa” vilket jag tycker om. Du kan exempelvis få tillbaka pengar för utflykter, skidhyra osv om dessa inte kan utnyttjas.

Det andra är ”Matinköp hos Coop”. Om du blir minst 8 timmar försenad till resmålet kan du handla mat för 500 kronor per person men max 1000 kronor per tillfälle.

Mitt omdöme

Köp alltid resor med kreditkort. Du får alltid tillgång till en bra kompletterande reseförsäkring. För mig som bara åker utomlands enstaka veckor räcker försäkringsskyddet gott och väl. Men eftersom alla kreditkort har reseförsäkring är detta inte någon unik fördel för just detta kort.  

Allrisk 60 dagar

Allrisk innebär att du får tillbaka pengarna om saken går sönder av olyckshändelse eller blir stulen under de första 60 dagarna. Det kan alltså liknas med Allrisk som brukar ingå i hemförsäkringen men här betalas ingen självrisk.

Mitt omdöme

Uppskattad extraförsäkring då jag inte behöver betala självrisk på hemförsäkringen. Men eftersom det är kort försäkringstid är det knappast något som är avgörande i val av kort.

Prisgaranti  90 dagar

Få mellanskillnaden tillbaka om du först köper en produkt med kreditkortet och sedan ser att exakt samma produkt går att köpa till lägre pris på ett annat ställe.

Mitt omdöme

Jag har aldrig använt denna försäkring även om jag haft möjligheten under många år. Det krävs att mellanskillnaden ska vara minst 300 kronor vilket kanske är orsaken. Men de personer som verkligen jämför priser och grämer sig över att de köpt för dyrt kan ju välja kortet av denna anledning.

Förlängd garanti 1 år

På hemelektronik och hushållsmaskiner får du 1 år extra garanti – utöver vad som ingår från återförsäljaren. Men du kan max få 3 års garanti. Köp en kyl hos Elgiganten och få 2 års garanti – men tre år med kortet 😊

Läs även...  Koppla valfritt kort till Coop

Mitt omdöme

Jag gillar denna del av flera orsaker. En del elektronikbutiker erbjuder ”förlängd garanti” mot extraavgift. Den undviker jag genom denna försäkring. Dessutom är garantier riktigt värdefulla den dag som diskmaskin eller kyl går sönder.

Självriskskydd vid bärgning och assistans

Få självrisken betalad om bilförsäkringens räddningsdel behöver utnyttjas.

Mitt omdöme

Denna trygghet, samt bredare skydd, har jag via Falck vägassistans.

Förlust av nyckel

Få upp till 10 000 kronor för ersättning vid förlust av nyckel och behov av nytt lås. Om nyckeln tappas bort eller stjäls.

Mitt omdöme

Det här är en riktigt bra försäkring för de som ofta tappar bort sina nycklar. En klar fördel!

Försäkringar sammantaget

Jag anser att Coops kreditkort har sin största fördel i dess försäkringar. Ingen försäkring är så stark i sig själv att kortet är värt att tecknas men kombinationen är trevlig. Jag når däremot de försäkringar jag önskar via andra kreditkort.

Om kombinationen av försäkringar, som visas ovan, är eftertraktade – ja då bör Coops kreditkort få ett mycket bra betyg och direkt tecknas!

Ränta och avgifter

  • Ränta: 19,95 %
  • Uttagsavgift: 1,5 % och som minst 35 kronor
  • Valutapåslag: 1,75 %
  • Årsavgift: 295 kronor men gratis första året

Jag anser att kreditkortsfakturan alltid ska betalas i tid, att kontantuttag inte ska ske och att det är värt att betala valutapåslag vid en veckas semester… Så dessa avgifter lägger jag inte så stor vikt på. Däremot tycker jag årsavgiften är onödigt hög. Men utnyttjas försäkringarna (vilka jag anser är kortets fördel) så är det värt det.

Mitt betyg: 3/5

Bonus på Coops kreditkort

Coops kreditkort ger bonus på allt – ändå tycker jag att det är kortets akilleshäl…

Medlemskap ger grundpoäng

Att vara Coopmedlem är gratis. Du kan bli medlem genom att fylla i en blankett i kassan och skicka in. När du blivit medlem kan du koppla valfritt kort till Coops bonusprogram. När du betalar med det kortet samlar du automatiskt poäng. Ett alternativ är att visa upp ID i kassan.

Läs även...  Samla Coop-poäng tillsammans - Få 10 % hos Coop

Med andra ord – Det är extremt enkelt att bli medlem och samla poäng. Du får 1 – 5 poäng per krona beroende på hur mycket du handlar för per månad.

Kreditkort ger 0,5 extra poäng

Om du använder Coops kreditkort får du ytterligare 0,5 poäng per krona. Däremot inte bara hos dem utan oavsett om du handlar på ICA, Circle K, H&M eller i andra butiker. Så – den bonusfördel som nås med detta kort är alltså 0,5 poäng per krona. Det motsvarar 0,5 %.

Det finns mängder av kreditkort som ger 0,5% i bonus samt flera som ger 1%. Med andra ord kan du få högre bonus hos Coop med ett annat kort än deras eget – det är dåligt!

Därför är bonusen dålig

Teckna EverydayCard och få 1% tillbaka på alla inköp som sker (om du handlar för minst 20 000 kronor per halvår). Koppla kortet i kassan och få dessutom 1 Coop-poäng per krona. Nu har du fått cirka 2 % i återbäring på allt hos dem samt 1 % på övriga inköp. Med deras eget kreditkort hade du fått 1,5 % hos dem samt 0,5 % i övriga butiker.

COOP – Ni måste ha ett kreditkort som premierar köp hos er bättre!

Mitt betyg: 2/5

 

Övriga rabatter

Nej, Några övriga rabatter ingår inte. Du kan få en hel del rabatter som Coopmedlem men då krävs inte kreditkort. Det känns svagt…

Mitt betyg: 1/5

Andras åsikter

Delar andra webbsidor och recensioner mina åsikter? Både ja och nej. Det är minst sagt delade meningar om kortet.

Ett exempel är att Comparia utser det till bästa kreditkortet inom ”alla kategorier”. De anser att kortet har ett ”generöst bonussystem” och att det är ett ”generöst kort med bra villkor”. Jag kan förstå deras resonemang då de utgår från att man kan få ”upp till 5 poäng per krona”.

Ett annat exempel är Expressen som ger Coop Mastercard 4/5 i betyg. De anger att det är ett kort för ”dig som Coop-medlem”. Även de lyfter fram bonusprogrammet som dess största styrka. Men de anser även att försäkringarna är en fördel.

Det går alltså att se på bonusprogrammet från två olika håll. Med mitt synsätt är det värdelöst. Ser man däremot på samtliga poäng som samlas  – ja då kan det vara riktigt bra.

Läs även...  Koppla valfritt kort till Coop

Egen erfarenhet

Coop var det första, eller andra, kreditkortet jag skaffade. Exakt orsak kommer jag inte ihåg men jag minns tydligt hur vi använde det. På den tiden var det nämligen gratis att använda Coops kreditkort på Betalo samtidigt som det gick att tjäna Coop-poäng på allt…

Som bonusjägare var det alltså en ”no brainer”. Vi betalade alla våra fakturor via Betalo, tjänade 0,5 poäng på varje krona och kammade hem gratis bonuspoäng varje månad. Dessutom var kortet då, i likhet med nu, gratis första året. Så inga pengar ut – en hel del pengar in.

Inte oväntat ändrade reglerna och efter två månader infördes avgift för dessa betalningar. Vi hade då ingen större anledning till att ha ett kort med rätt dåligt bonusprogram. Så vi gick över till Komplett som då gav 1% p allt (det gör det inte längre).

Sammanfattning – Omdöme

Mitt slutliga omdöme om Coops kreditkort är tudelat. Uppskattar du att betala 295 kronor för att få det försäkringspaket som kreditkortet levererar är detta ett utmärkt kort. Du får bland annat reseförsäkring, nyckelförsäkring, prisgaranti, allrisk och förlängd garanti.

MEN – bonusen är imponerande låg då man till och med får mer bonus hos Coop med andra kort. Inga andra rabatter ingår med kreditkortet och inte andra förmåner. Så för mig som bonusjägare är det uppenbart  – jag väljer ett annat kreditkort för poängsamlande och ser till att ha ett gott försäkringsskydd från annat håll.