Vad är skillnaden på bonus och cashback?

För mig är det stor skillnad på bonus och cashback. Men definitionen kan absolut variera mellan olika kreditkortssidor. Spelar det någon roll? Både ja och nej…

Min webbplats heter kortbonus och jag fokuserar på de bonusar som man kan tjäna på olika kort. Men ska jag vara helt ärlig så räknar jag även med eventuell cashback när jag summerar månadens ”förtjänst”. Det viktigaste är ju att jag får pengar tillbaka på ett eller annat sätt. Men först – en definition av begreppen.

Bonus

  • Poäng på alla, eller nästan alla, inköp
  • Poäng blir produkter
  • Låg %

Bonus är bonuspoäng som tjänas vid kortinköp. Det finns exempelvis flera kreditkort som ger 0,5% i bonus. Köper du för 10 000 kronor får du poäng som motsvarar ett värde på 50 kronor. Poängen kan användas för att köpa saker kreditkortets shop eller, i vissa fall, användas för att delbetala fakturan.

Personligen tycker jag om hotellkreditkort då bonusnivån blir cirka 2%. På ett år får jag ihop 2 – 3 hotellnätter. I vissa fall går det även att få bonus via andra vägar, exempelvis genom olika samarbetspartners.

Cashback

  • Poäng på vissa inköp
  • Pengar tillbaka
  • Hög %

Cashback betyder ungefär ”pengar tillbaka” och är exakt vad det handlar om. Det finns exempelvis kort som ger 6% tillbaka på alla inköp hos Lekmer.se. Några veckor efter att inköper har skett kommer saldot på kreditkortskontot att öka – via inbetalning av cashback. Du får helt enkelt ”pengar tillbaka”. Men detta enbart vid inköp hos specifika butiker.

Personligen tycker jag att cashbackkort är bäst – för de som kan utnyttja dem fullt ut. Med andra ord – om du handlar ofta hos Lekmer (i detta exempel) så kommer du få tillbaka mer pengar än om du hade valt ett kort som gett ”0,5 % i bonus på alla inköp”. Men sånt köpmönter har inte jag…

Läs även...  Vad är ICA poäng värd?

Spelar det någon roll?

Det är otroligt vanligt att sidor som jämför kreditkort ”slår ihop” bonus och cashback. Ett exempel är sidan om bonuskort på Kreditkort.nu där re:member flex anges vara bästa bonuskortet. Med min definition så har re:member ingen bonus alls.. Däremot är det, i mina ögon, det överlägset bästa cashbackkortet. Inte minst efter att Marginalen Bank slutat med sin cashback.

Spelar det någon roll? Pengar som pengar? Både ja och nej. Det viktiga är, när du jämför olika sätt att tjäna pengar med kreditkort, är att du förstår HUR du tjänar pengarna. Det är A och O för att maximera inkomsten. Om du tror att du får bonus på alla inköp – men egentligen bara får cashback hos Lekmer, då gör du inte många kronor per år…

Glöm inte rabatterna…

Och glöm nu inte rabatterna. Ibland blir diskussionerna kring BONUS på kreditkort nästa absurd. Det jämförs tiondelsprocent och kort som ger 500 kronor i bonus på ett år kan utses till ”det bästa”.  Visserligen kanske det är bäst inom den kategorin men kom ihåg att se på helheten, vad får du för bonus, cashback och inte minst rabatt. En rabatt är ju exakt samma sak som en cashback – men med skillnaden att det blir billigare direkt och inte via en återbetalning i efterhand.