Utnyttja räntan på kortet!

Att utnyttja sparränta på debet- och kreditkort är en självklar väg till extrapengar. Det handlar väll inte om några tusenlappar men många bäckar små…

Vet du om ditt kort ger ränta på insatt kapital eller inte? Om inte – kolla upp det! Att få ränta på insatt kapital är en självklar väg till extra avkastning men många slarvar och utnyttjar denna enkla väg.

Kreditkort – Ränta på plussaldo

En del kreditkort ger ränta på insatt kapital. Med det menas att ränta tjänas så fort det finns ett plussaldo på kortkontot. Om du exempelvis får en faktura på 10 000 kronor, och sätter in 12 000 kronor, kommer du ha ett plussaldo på 2000 kr, som ger ränta. Det finns exempelvis flera bensinkort med sparränta, som exempelvis OKQ8.

MEN – kom ihåg att vissa kreditkortsföretag inte tillåter plussaldo och att pengarna därmed kommer betalas tillbaka till ditt bankkonto.

Debetkort – Ränta på insatt kapital eller sparkonto

Med ett debetkort finns två alternativ.

  • Ränta på första kronan

På Lunarkortet får du ränta från första kronan. Min uppfattning är att Lunarkortet är det bästa alternativet utifrån ränteperspektivet. Ett kortkonto som  i dagsläget ger 3,75 % från första kronan. Det är inte Sveriges absolut högsta sparränta – men den enklaste eftersom du inte behöver föra över pengarna till ett sparkonto.

  • Ränta på kopplat sparkonto

Det andra alternativet är att du kan föra över pengar från kortkontot till ett sparkonto. Det är så som storbankerna fungerar. Du får ytterst liten ränta på kortkontot men kan, om du vill, föra över pengarna till ett sparkonto. Men det blir ju klart mer krångligt då överföringarna måste ske manuellt.

Läs även...  Karma - Recension och omdöme

Ett lite fiffigt alternativ är det som Rocker erbjuder. Du kan manuellt sätta över hela lönen på ett sparkonto. Sedan anger du en regel, exempelvis ”om ditt saldo på kortkontot är under 5000 kronor så tas 6000 kronor ut från sparkontot”. Eftersom det sker automatiskt kan du alltid ha pengar på kortkontot samtidigt som du utnyttjar möjligheten till högre ränta.

(Jag rekommenderar ändå inte Rocker då gratisnivån enbart ger 1% vilket är sjukt lågt. Även med det dyraste kontonivån får du bara 2,50 % vilket är långt under mot vad jag få på mina alternativ. Men ska du använda kortet kan du alltid får sparränta på en gratis kredit….