Betala kortköpen med aktier eller guld…

Ett par kort erbjuder nu kortbetalning med aktier, guld eller andra tillgångar. Är det framtiden och ett sätt att maximera sin avkastning?

Ett sätt att maximera sin avkastning är att ha så stort kapital som möjligt i tillgångar eller på sparkonto. Det sämsta alternativet är att ha pengarna på kortkontot då en liten, eller ingen, ränta nås.

Förväntas jag göra kortbetalningar för 10 000 kronor en månad behöver jag alltså sätta in den summan på mitt kortkonto varje månad. Vill jag tjäna några extra kronor i ränta kan jag överföra från mitt sparkonto, manuellt, var tionde dag eller så. Men det är knappast smidigt. Det blir ännu krångligare om jag vill ha mina pengar i guld så länge som möjligt.

  • Logga in på Avanza
  • Sälja guldet och betala 19 kr i certifikatavgift
  • Föra över pengarna från Avanza till bankkontot
  • Använd dem för kortbetalning

Det är varken smidigt eller billigt. Men ett nytt sätt har kommit med Bitpandas kort och vissa andra. Så här fungerar det:

Jag väljer i appen vilken tillgång som ska användas vid betalning med kortet. Dessa anges även i fallande ordning. Det innebär exempelvis att först används likvida medel på kontot. Om dessa tar slut kommer innehav av guld att succesivt säljas för vare korttransaktion.

Om jag har 10 000 kronor i guld och gör ett kortinköp för 1000 kronor kommer jag helt plötsligt bara ha guld för 9000 kronor. Det gör ju att jag kan maximera tiden som kapitalet är investerat och inte behöver ha lika mycket likvida medel på mitt konto.

Rocker med pengar

En lite enklare lösning finns på Rockers kort. På kortkontot ges ingen ränta. Däremot går det att få på ett sparkonto. Men jag kan skapa en regel som exempelvis säger att ”när saldot är under 2000 kronor ska 3000 kronor föras över från räntekontot till transaktionskontot”. På så vis maximeras tiden som pengarna ger ränta utan att jag själv behöver göra något manuellt.

Läs även...  Karma - Recension och omdöme

Oavsett lösning är detta en intressant utveckling. Att kortbetalningar kan ske med guld, kryptovalutor, aktier eller andra tillgångar. När får vi se ett kort som ges ut av Avanza där man kan välja att spendera från olika depåer, i olika fallande ordning.