Min ärliga åsikt om Kreditkollen

Kreditkollen är en bra och smidig tjänst för de som vill följa sitt kreditbetyg över tid. En tjänst som innebär att du kan se när du har möjlighet ett teckna ett kreditkort. Eller…. Mitt omdöme säger något helt annat.

På ett flertal hemsidor går det att läsa positiva omdömen om Minkreditkoll. Tjänsten presenteras som ett sätt att följa sitt kreditbetyg hos UC och därmed lättare se vad som påverkar möjligheten att få lån, krediter, låg ränta osv.

Jag ställer mig däremot ganska skeptisk till den och här är varför.

  1. Kostnaden i abonnemangsform

Kreditkollen kostar 49 kronor per månad. Det är inte mycket pengar men det är trots allt pengar som istället skulle kunna gå till att betala av lån och krediter. Med andra ord går det att praktiskt förbättra sin kreditvärdighet istället för att bara se på vilken nivå den är.

Dessutom är det abonnemangsform och statistik visar att människor har abonnemang betydligt längre än vad de egentligen behöver. Risken är alltså att du betalar pengar löpande utan att ens vara medveten om det.

  1. Hur ofta behöver du se…

Kreditkollen ger FRI TILLGÅNG till ditt kreditbetyg hos UC. Även FRI TILLGÅNG till kreditupplysningar på dig själv. Hur ofta har du behov av att kolla det flera gånger per månad…

UC har en annan tjänst med liknande funktion. Det är Min Upplysning. Den kostar 29 kronor per gång och innebär att du får en kreditupplysning på dig själv där du bland annat ser lån, krediter, betalningsanmärkningar osv.

Är du väldigt osäker på vilka lån du har så kan det vara ett alternativ. Men finns verkligen behovet att kolla detta minst två gånger per månad. Till största sannolikhet inte och därmed ser jag inte behovet av Kreditkollen. Dessutom går det att få gratis kreditupplysning via Creditsafe här.

  1. Om du vill följa
Läs även...  Vad kostar egentligen räntan?

Men Kreditkollen är ju jättebra för att följa hur kreditbetyget förändras över tid… Är det? Varför?

Ditt kreditbetyg hoppar inte upp och ner som en otämjd katt. Det påverkas framförallt av lån, krediter och inkomst. Se till att inte få betalningsanmärkningar och betala av dina lån. Det behövs inte en tjänst för 49 kronor i månaden för att berätta det.